(Magyar) Információk

bajna_fb_cover_851x315

2015. június 5-7. között VI. alkalommal kerül megrendezésre

a Magyar Viselet Ünnep.

A Gerecse szívében, Bajnán kulturális és turisztikai szempontból is kiemelt tartalommal megvalósuló rendezvény célja: -      a Magyar Viselet és a viseletet hordozó tánckultúránk időtálló voltának és megtartó erejének visszaemelése a köztudatba. -      a magyar hagyományokat bemutató és éltető Magyar Viselet Mustra programjának gazdagabbá tétele, ezzel is bemutatva és a nagyközönség számára ismertté téve a MAGYAR VISELET sokszínűségét és aktualitását ünnepeinken és a hétköznapokban. Örökségünk védelmének leghatékonyabb módja, ha a hagyomány hordozóit közismertté és hivatalosan elismertté tesszük. Ezért hoztuk létre a Magyar Viselet Ünnepet és a rendezvényen a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával átadásra kerülő Magyar Viselet Nívódíjat.  

Az alábbiak szerint várjuk a jelentkezéseket a Magyar Viselet Ünnepre:

Településük, térségük zenés, táncos, dramatikus szokásait tradicionális viseletben bemutató hagyományőrző együttesek, csoportok jelentkezését.  

*  Gyermek és felnőtt néptáncegyüttesek, zenekarok színpadi produkcióit.
Viseletkészítő népművészek, iparművészek viselet és öltözet kollekcióinak bemutatását.
A hagyományőrző viseleteket készítő mesterek mellett várjuk azokat az öltözeteket is melyek magukon hordozzák a hagyományos magyar tájegységek viselet jegyeit, de a mai trendeknek megfelelő, öltözékeket és kiegészítőket mutatnak be a Magyar Viselet Ünnepén.
A kézműves vásár utcába viseletkészítő és bemutató kézműves mesterek, népművészeti egyesületek, iparművészek jelentkezését.  
Jelentkezés: Jelentkezni az adatlap kitöltésével és visszaküldésével lehet. A pályázati adatlap letölthető a www.festumrendezvény.hu kalendárium/művészeti produkciók oldalról. További információ: +36-30/207-8029. Az adatlapokat elektronikus úton az iroda@festumrendezveny.hu címre várjuk.
Utazási hozzájárulás: Táncegyüttesek számára étkezést és igény esetén utazási költség hozzájárulást biztosítunk.  
Díjak, díjazottak: Hagyományaink átörökítésének elismeréseként, munkájuk folytatásának támogatásához a Magyar Viselet nívódíjas produkció 100 e Ft értékű alkotói díjban, a viseletek 50-50 e Ft alkotói díjban részesülnek.  A díjazott produkció és alkotások meghívást kapnak a Budavári Palotában megrendezésre kerülő Chronica Hungarica – Budavári Történelmi Játékokra.  
További információ: A tradicionális viseletek és a kortárs öltözékek bemutatása választható módon a rendezvény kiállítótermében kiállítási tárgyként, vagy a rendezvényen élő viselet bemutató formájában valósulhat meg. Mindkét esetben kérjük a viselet írott ismertetését vagy élő szóval (max. 15 perc) történő bemutatását. Nevezni minimum 1 maximum 5 öltözék bemutatásával lehet.
A produkciók a Magyar Viselet Ünnepe rendezvény nagyszínpadán a Bajnai Sándor- Metternich Kastély kertjében kerülnek bemutatásra 2015. június 5-6-án. A szombati napra érkező táncegyüttesek, hagyományőrzők a rendezvény kiemelt attrakcióján a Magyar Viselet mustrán is részt vesznek. Ezen a felvonuláson évről évre közel 800 viseletbe érkező hagyományőrző ünnepel Bajnán. A jelentkezéseket min.  20 maximum 50 perces produkciókkal várjuk.   A Magyar Viselet
Ünnep rövid bemutatása: Hatodik alkalommal kerül megrendezésre Bajnán a MAGYAR VISELET ÜNNEPE. A magyar tájegységek tradicionális népszokásait és a szokásrendhez tartozó magyar viseleteket felvonultató rendezvény a hagyományőrzésen túlmutatva a hagyományok jelenkori életünkbe való átültetésének szép példáit is bemutatja. A fővárostól mindössze 40 kilométerre, a Gerecse lábánál található festői szépségű Bajna község kiemelten kezeli a hagyományápolást, a közösségformálást, valamint a közösségfejlesztést. A múlt esztendőben felújított Fő tér és a Kastélykert színpadi produkciói mellett, a közel 800 főt felvonultató Magyar viselet mustra, színpompás viseletbe öltözött táncegyütteseket, hagyományőrző csoportokat delegált a Kárpát-medencéből. Az ünnep záró eseménye a vasárnapi Úr napi körmenet. A rendezvény a mostanában divatos hagyományos kézműves vásárok sorozatán túlmutatva számos különleges kulturális és szórakoztató lehetőséget kínál. A Sándor-Metternich kastély nagyszínpada kiemelkedő hagyományőrző néptánc együttesek és szólisták produkcióit fogadja határon innen és túlról, valamint népszerű népzenei és világzenei koncertek helyszíne. A játszóműhelyek, viselet és mesterség bemutatók és kézműves vásár együttes, párhuzamos megjelenése, a gasztronómiai különlegességek tárházával, bel-és külföldi turistáknak, családoknak, kicsiknek és nagyoknak egyaránt nyújt szórakozási, pihenési lehetőséget.

Szeretettel várjuk jelentkezését!

Mindenkinek kívánunk eredményes alkotó munkát!

 bajna_fb_profil

Pallagi Tibor

Bajna Polgármestere

Beke Kata

programigazgató

Bácsné Balla Gyöngyi

művészeti vezető

a rendezvény háziasszonya

Szilágyi Edina

rendezvényszervező (30/390-5512)